katarzyna-grabowska-o-cmKiAG6QQ-unsplash

6 manieren om te ontprikkelen

Het is niet gek dat we allemaal overprikkeld rondlopen. Er is voortdurend die smartphone met nieuwtjes, updates, trends, coole hotspots, toffe dingen, advies, informatie, ‘how’ to dit en dat. En ja ik gebruik het zelf ook om me te inspireren, voor mijn zaak, om anderen te inspireren,… maar af en toe is het echt genoeg. 

Dan merk ik dat ik prikkelbaar wordt, niet meer veel kan filteren, de dingen zwaarder aanvoel dan ze zijn, gemener ga reageren,… en zo veel meer. Tot nu toe was dan de neiging om in mijn schelp, op de zetel te krijgen en maar nutteloos verder te scrollen. Maar dat ene weekend, had ik er genoeg van. Ik wilde even HELEMAAL ont-koppelen, zo weinig mogelijk prikkels, zoveel mogelijk ruimte in mijn gedachten, bandbreedte, ontspanning, rust,… Het resultaat? Ik was de rust zelf, was lief tegen mijn vriend, sliep beter en had erna weer veel betere energie en helderheid om te werken.

Dit heeft me zo’n deugd gedaan, ik ben er verder over gaan onderzoeken en heb mezelf voorgenomen wat dingen in te bouwen die me dag in en uit laten ontprikkelen. En dan sommige weekends, helemaal offline, want dit voelt echt als een mentale detox. 

Ik deel met jouw de manieren hoe ik ervoor zorgde en ga zorgen, zo weinig mogelijk prikkels binnen te krijgen. 

#1 UNPLUG

Een weekend zonder smartphone of op zijn minst zonder social media. Mijn laptop bleef dicht en ik verwijderde al de social apps van mijn gsm. Mijn notificaties? Die stonden al langer uit.

Je hoeft echt niet van alles op de hoogte zijn en het doet eens goed om een weekend niet met anderen hun leven bezig te zijn.

Ik heb gemerkt dat we het onszelf ook wel soms aandoen, waardoor we hoogsensitiever worden, want we laten teveel binnen komen. Een dag of 2 zonder gsm kan écht deugd doen. En geloof me,  je mist niets.

Ik installeerde een app die me helpt bij te houden hoe vaak ik mijn gsm gebruik, zodat ik hier meer aan kan werken: https://inthemoment.io/

brigitte-tohm-EAay7Aj4jbc-unsplash

#2 Ontspullen

Clutter is eigenlijk een beschrijving voor alle kleine spulletjes die in jouw woonkamer, slaapkamer, bureau,… liggen. Elk van die spulletjes neemt energie. Door wat te minderen, verminderen ook de prikkels. 

Ik maakte dus gebruik van mijn zee van tijd (die ik niet aan mijn gsm besteedde) om wat clutter te verwijderen. En dat deed goed! 🙂

Wil je opruimen volgens de Kon Mari methode? Waar less écht more betekent? Anneliese Roose is Kon Mari consultant en kan je hier alles over bijleren in haar workshop. Dit doe je best wel niet in je offline weekend, maar bijvoorbeeld ervoor om het dan in jouw offline weekend toe te passen.

https://spotworkshops.be/online_workshops/online-workshop-opruimen-met-de-konmari-methode/

#3 Declutter je tools

Is jouw computer of gsm soms een rommeltje? Teveel foto’s die daar maar staan of oude apps? ook elke keer deze zien, neemt energie van jou weg. 

Het opruimen van mijn folders, makkelijker vindbaar maken van alles en verwijderen van mijn foto’s creëert niet enkel ruimte op de harde schijf van deze devices, maar ook ruimte op mijn eigen ‘harde schijf’.

#4 Schrijf je uit

Die e-mails die allemaal binnen komen, ook dat geeft ongelofelijk veel prikkels. Vaak zijn er nieuwsbrieven die we nooit lezen, maar die wel een enkele seconden van onze mentale bandbreedte innemen. Dat betekent weer minder ruimte om te ontspannen, voor focus zaken of om energie over te hebben om je goed te voelen.

Maak er een gewoonte van om je uit te schrijven op de nieuwsbrieven die niet NIET waardevol vindt.

#5 Maak of lees iets

Doe iets wat je leuk vindt en waarbij je met je handen bezig bent. Zo ga je helemaal ontprikkelen. Want door met je handen bezig te zijn, zit je tenslotte minder in je hoofd. En rust in je hoofd en gedachten, dat geeft echt ruimte.

Een fijne babbel, een workshop, een creatieve uitlaatklep,…


kreated-media-HSKghWnh-8M-unsplash

#6 Connecteer met de natuur

De natuur kan zoveel rust brengen. De kadans van wandelen geeft orde aan je gedachten, het zien van bomen, het horen van je voetstappen of het luisteren naar kabbelend water is de perfecte manier om helemaal tot rust te komen en te ontprikkelen.

Nee, geen podcast in je oren, maar gewoon de ‘podcast van de natuur’ opzetten, daar heb je niets voor nodig.

Wat ik merkte na een weekendje offline? Dat ik in het dagdagelijkse leven ZELF de prikkels op zoek. En dat ‘ontprikkelen’ of mentaal detoxen, me écht goed deed. Het was alsof ik mezelf terug RUIMTE gaf. En die ruimte (in tegenstelling tot alle productiviteitscurssussen, van hoe nog sneller en efficiënter te werken), gaf me inzicht, kracht, energie, goesting, mentale bandbreedte,… ik kan nog wel even doorgaan. Concusie: dit bouw ik vaker in, door meer ‘uit’ te staan en minder ‘aan’ te staan. Meer mogen, minder moeten. Meer genieten, minder werken. Want less is more.

Vond je dit interessant? Laat het ons dan weten, dat horen we super graag.

Wil jij een offline momentje voor jezelf reserveren? Kijk dan eens bij onze open workshops: www.spotworkshops.be/workshopkalender

Ik was erg geïnspireerd door het boek ‘Essentialism’ van Greg McKeown. Dit boek gaf me inspiratie om minder te doen, maar beter. 

Voor mij is het natuurlijk elke dag werken om dit te bereiken. Dit doe je niet op 123. Maar als jij je vaak te druk voelt, te vaak ‘ja’ zegt, overwerkt voelt, teveel doet van verschillende dingen, maar niet de juiste doelen kan bereiken. Dan is dit boek voor jou 😉

Deel deze post of sla ze op

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Share on whatsapp